Παραδοσιακή φασολάδα

Συνταγή για μία πεντανόστιμη σπιτική φασολάδα με φρέσκα φασόλια

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φασόλια φρέσκα

Ένα ματσάκι σέλινο φρέσκο

2 καρότα μεσαία

2 κρεμμύδια μεσαία

1 ντομάτα μεσαία

1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ

Αλάτι

Πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ψιλοκόβουμε το σέλινο σε ένα πιατάκι.

Κόβουμε το καρότο σε μισοφέγγαρα σε ένα πιατάκι

Τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα πιατάκι.

Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη και την βάζουμε σε ένα άλλο πιατάκι

Βάζουμε σε ένα κρασοπότηρο λάδι.

Ανακατεύουμε το κουταλάκι μπελτέ σε ένα κρασοπότηρο με ζεστό νερό.

τοποθετούμε το αλάτι και το πιπέρι δίπλα στα υλικά μας για να μην τα ξεχάσουμε.

Ζεσταίνουμε νερό στον βραστήρα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σε μία κατσαρόλα μεγάλη  ή  χύτρα ταχύτητας , ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει

Μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε αρκετά μέχρι να πάρουν χρώμα

Μόλις τσιγαριστούν ρίχνουμε την ντομάτα και τα καρότα και τσιγαρίζουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε τα φασόλια τον πελτέ και το σέλινο.

Ρίχνουμε πιπέρι (προσοχή δεν θέλει πολύ-περίπου στην μύτη του κουταλιού) και το αλάτι (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού και θα δούμε μετά αν θέλει και άλλο)

ρίχνουμε το νερό από το βραστήρα (ρίχνουμε περίπου το μισό βραστήρα και θα δούμε μετά αν θέλει και άλλο)

Ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και περιμένουμε να ξεκινήσει ο βρασμός.

όταν ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την φωτιά περίπου στο 60% -70%, δηλαδή αν το μάτι έχει 9 ρυθμίσεις τότε κατεβάζουμε στο 6 , αν έχει 3 τότε κατεβάζουμε στο 2.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Σε περίπου 20 λεπτά δοκιμάζουμε το ζουμί ,αν θέλει και άλλο αλάτι τότε προσθέτουμε, αν κρίνουμε οτι θέλει και άλλο νερό τότε προσθέτουμε λίγο (όχι πολύ) και ανακατεύουμε καλά.

Στα επόμενα 20 λεπτά πάμε ξανά για επίβλεψη,δοκιμάζουμε τα φασόλια τα καρότα και το ζουμί , αν έχουν βράσει καλά και το ζουμί έχει χυλώσει τότε κατεβάζουμε από την φωτιά και η φασολάδα μας είναι έτοιμη, αλλιώς αφήνουμε άλλα 10 λεπτά και γενικότερα δοκιμάζουμε το φαγητό κάθε 10 λεπτά.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *