Γενικά για τα βότανα

Γενικά

«Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου», Ιπποκράτης

Τα βοτανα χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια ώς θεραπευτική αγωγή, ηρεμιστικά ή και τονωτικά ή ως συμπληρωματικά για ενίσχυση του οργανισμού. Οι ουσίες που περιέχονται στα βότανα παραμένουν ακόμη και σήμερα η βάση για την σύγχρονη φαρμακολογία. Είναι το δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο. Σχεδόν για κάθε πάθηση φαίνεται να υπάρχει η απάντηση στην Φύση.

Οι παπούδες μας για να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν πίνανε χαμομίλι ή τίλιο, για να ξυπνήσουν και τονωθούν καφεδάκι ή ευρωπαικό τσάι (μαύρο), για τον βήχα και παθήσεις στον λαιμό θυμάρι και αναπνοές ευκάλυπτου, το βαλσαμόχορτο βοηθούσε στην ελαφριά κατάθλιψη και χρησιμοποιούταν για παρασκευές ελαίου ή και κηραλοιφής για περιποίηση τραυμάτων ή και σκληρύνσεων του δέρματος… οι αθλητές ακόμη και σήμερα για την αύξηση της τεστοστερόνης παίρνουν συμπλήρωμα διατροφής από μάκκα, ενώ για την αύξηση της μυικής μάζας η μαγιά μπύρας φαίνεται να βοηθάει πολύ… το τριβόλι ρυθμίζει τις ορμόνες και ξυπνάει τα ένστικτα και άλλα πολλά. Τα οφέλη φαίνονται ατελείωτα και οι παρενέργειές τους κατά γενική ομολογία λιγότερες από τα χημικά και φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς όμως να θεωρούνται και ακίνδυνα.

Είναι σημαντικό πριν την χρήση οποιουδήποτε βοτάνου να έχουμε συμβουλευτεί τον γιατρό μας και να έχουμε μελετήσει τις πιθανές παρενέργειες, αντενδείξεις ή και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Όλο αυτό ακούγεται υπερβολικό αλλά την τελευταία πενταετία που μελετάω πολύ το θέμα (για προσωπική μου χρήση) ανακάλυψα ότι υπάρχουν φάρμακα που έχουν ισχυρή αλληλεπίδραση με συγκεκριμένα βότανα, για παράδειγμα το βάλσαμο (σπαθόχορτο) απαγορεύεται να χρησιμοποιείται από ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική ή αντιυπερτασική αγωγή ενώ το γκρέιπφρουιτ απενεργοποιεί την λειτουργία πολυάριθμων φαρμάκων στον οργανισμό και ο χυμός από ρόδι συστήνεται να μην χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω από 5 ετών τουλάχιστον όχι σε καθημερινή βάση και μεγάλη δόση. Επίσης το αθώο μας σκόρδο μπορεί σε συνδιασμό με φάρμακα για διαβητικούς να μειώσει υπεβολικά το σάκχαρο στο αίμα αλλά και να προκαλέσει φούσκωμα στο έντερο ή ξινίλες.

Για τις οποιες παρενέργειες ή αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις του κάθε βοτάνου θα αναφερόμαστε εκτενέστερα στην αναλυτική παρουσίαση του βοτάνου μαζί με τις συμβουλές και οδηγίες χρήσης του.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *