Αλοιφές από βότανα

Αλοιφές – κρέμες

Οι γνωστές σε όλους κηραλοιφές χρησιμοποιούνται για δερματικές παθήσεις, τραύματα, εξέματα, δερματίτιδες αλλά και στην αισθητική.Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά και μίγματα κηραλοιφών για ρευματοπάθειες, πόνους αρθρώσεων, ακόμη και τσιμπίματα εντόμων.

Για την παρασκευή τους εξάγουμε πρώτα τα αιθέρια έλαια από το βότανο. Για να το πετύχουμε  χρησιμοποιούμε αναλογία 1 προς 4, δηλαδή 1 μερίδα βότανο, 4 μερίδες νερό και το βράζουμε σε πήλινο ή γυάλινο δοχείο για 15 ή 30 λεπτά (ανάλογα αν χρησιμοποιούμε φύλλα και ανθούς στην πρώτη περίπτωση ή ρίζες και φλοιούς στην δεύτερη περίπτωση).Στην συνέχεια σουρώνω το μίιγμα και στο καθαρό υγρό που προκύπτει προσθέτουμε μισή μερίδα αφνό παρθένο ελαιόλαδο ενώ συνεχίζουμε να το σιγοβράζουμε έως ότου εξατμιστεί όλο το νερό.

Άλλος τρόπος για να εξάγεις τα αιθέρια έλαια στο ελαιόλαδο είναι να γεμίσεις ένα δοχείο ενός λίτρου μεχρι την μέση με φύλλα ή ανθούς και μετά να προσθέσεις αγνό παρθένο ελαιόλαδο μεχρι να γεμίσει το δοχείο. Το αφήνεις σε σκιερό ζεστό μέρος για 15-20 μέρες ανακινώντας καθημερινά. Σουρώνεις το μίγμα με τουλπάνι και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο.

Σε ένα μη μεταλλικό δοχείο ρίχνεις αγνό κερί μέλισσας σε ποσότητα όσο ένα σπιρτόκουτο και το σιγοβράζεις να λυώσει, χαμηλώνεις την φωτιά και προσθέτεις 1 ποτήρι του νερού από το έλαιο που έχεις προετοιμάσει με κάποιον από τους τρόπους που περιγράψαμε ανωτέρω και το ανακατεύεις μέχρι να ανακατευτεί το έλαιο με το λυωμένο κερί. Αφού το κατεβάσεις από την φωτιά προσθέτεις δύο κάψουλες βιταμίνη Ε και το αποθηκεύεις σε γυάλινα δοχεία όπου το αφήνεις να κρυώσει τελείως πριν το σκεπάσεις. Αποχτά μια κρεμώδης υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα έτος εκτός ψυγείου.

Μπορεί κανείς να παρασκευάσει ή και να εμπλουτίσει μια κηραλοιφή με αιθέρια έλαια που έχει προμηθευτεί από εξειδικευμένο κατάστημα, προτιμώντας πάντα τα καλύτερης ποιότητας αποστάγματα.

Η πιο διαδεδομένη κηραλοιφή στην χώρα μας παρασκευάζεται από βαλσαμόχορτο (σπαθόχορτο) και είναι επουλωτική και αντισυπτική.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *